Mi is ez a Blog?

Jelmez készítés házilag, olcsón. Információk alapanyagokról, szabás, varrás, kovácsolási s egyéb technikákról.

Egy kis reklám

20 éve lecsúsztál a

PRIVATIZÁCIÓRÓL

 

10 éve kihagytak a

KÁRPÓTLÁSI JEGY

BIZNISZBŐL

 

 

Ha nem akarsz

kimaradni a következő

nagy dobásból, akkor

 

Kattints ide!

Szavazás

Utolsó kommentek

  • skyie: Szia, nos mint láthatod az utolsó bejegyzés dátuma már meglehetősen régi. Ez annak köszönhető, hog... (2011.12.27. 12:33) Hamarosan megújulunk!
  • együtt könnyebb.: én egy sonic jelmezt szeretnék. a mamám nemtud jelmezt varni. remélném hogy segít neki sonic jelme... (2011.12.27. 12:22) Hamarosan megújulunk!
  • skyie: @Sheodon: Jól látod, egy kis (röpke három éves...) szünet volt, mivel a Szerző(k) mással (is) fogl... (2011.01.17. 22:34) A Szerepjátékbolt.hu megnyitotta kapuit!
  • Morwina: Felkerült egy újonnan elkészült jelmez a blogomba: morwina.blog.hu Kérésre szívesen küldök instruk... (2010.05.31. 22:00) Lofwyr a sárkány
  • GluGlivar: Helló! Nagyon tetszik az oldal, gratulálok hozzá! Egy kérdésem lenne: az oldal átmenetileg szünet... (2008.11.26. 13:14) A Szerepjátékbolt.hu megnyitotta kapuit!
  • Utolsó 20

2007.10.04. 09:21 Iffar

Középkori ruhák - 3: Schecker, Houppelande, Miparti és a Csőrös cipő

Schecker

A középkorban, férfiak által viselt kabát. Rövid volt, csípőig ért, s a testhez simult. Övvel viseleték, hosszú ujját felhasították. Elején gombos, vagy mélyen kivágott volt, s hímzéssel díszítették. Vállrésznél kitömték, sőt olykor a mellrészt és a hátat is. Gallérja állig érő volt.  Ezért is hívták állógalléros zekének.

Ezalatt vászoninget viseltek.

 

 

A román kor elején a férfiak hosszú nadrágot, s harisnyát hordtak. Ez aztán átalakult. Rövid alsónadrág lett belőle, melyhez két különálló, térdig érő nadrágszárat húztak. A gótikus férfi viseletben a harisnyaszárak és az alsónadrág összeolvadt, ezt hívják „szűk nadrágnak”.

 

 

Houppelande

Kabátszerű felső köntös. Általában övvel hordták. Elől, vagy két oldalt felhasították, s deréknál redőkbe rendezték. A gallérja többnyire állógalléros volt, ujját pedig csipkézték.


 


Miparti

Divatos női, s férfi viselet volt a XIV-XV. Században. Egy függőleges, vízszintes vagy ferde vonal osztotta két különböző színre a ruhát. A két rész szabásában is különbözött. (pl: egyik ujj szűk, a másik bő volt). Csak és kizárólag nemesek viselhették. A reneszánsz korban azonban már csak a férfiak hordták.


Csőrös cipő

Hegyes orrú cipő, melyet a középkorban szimbólumként viseltek. (A bokáig érő bocskor, a papucsszerű belebújós cipő és a bőrkapca mellett, pontosabban után.) A cipő hosszát rendeletek szabályozták: a viselőjének gazdagságát jelképezte. Megesett, hogy a láb valódi méretének a háromszorosát is elérte. Ilyenkor dróttal erősítették a lábfejhez, vagy a bokához. De volt hogy fabetétet helyeztek bele.



(forrás: Tamás Zita divattervező honapja)

1 komment

Címkék: ruha középkor jelmez varrás szabás élő szerepjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://jelmez.blog.hu/api/trackback/id/tr60185433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lucienta 2008.08.21. 13:59:23

nagyon érdekell engem hogy régen milyen nép viseletek voltak létszi küldjetek nekem képeket az 1000 százas évekből a következő e-mail címre l.lucienta@citromail.hu
süti beállítások módosítása