Mi is ez a Blog?

Jelmez készítés házilag, olcsón. Információk alapanyagokról, szabás, varrás, kovácsolási s egyéb technikákról.

Egy kis reklám

20 éve lecsúsztál a

PRIVATIZÁCIÓRÓL

 

10 éve kihagytak a

KÁRPÓTLÁSI JEGY

BIZNISZBŐL

 

 

Ha nem akarsz

kimaradni a következő

nagy dobásból, akkor

 

Kattints ide!

Szavazás

Utolsó kommentek

  • skyie: Szia, nos mint láthatod az utolsó bejegyzés dátuma már meglehetősen régi. Ez annak köszönhető, hog... (2011.12.27. 12:33) Hamarosan megújulunk!
  • együtt könnyebb.: én egy sonic jelmezt szeretnék. a mamám nemtud jelmezt varni. remélném hogy segít neki sonic jelme... (2011.12.27. 12:22) Hamarosan megújulunk!
  • skyie: @Sheodon: Jól látod, egy kis (röpke három éves...) szünet volt, mivel a Szerző(k) mással (is) fogl... (2011.01.17. 22:34) A Szerepjátékbolt.hu megnyitotta kapuit!
  • Morwina: Felkerült egy újonnan elkészült jelmez a blogomba: morwina.blog.hu Kérésre szívesen küldök instruk... (2010.05.31. 22:00) Lofwyr a sárkány
  • GluGlivar: Helló! Nagyon tetszik az oldal, gratulálok hozzá! Egy kérdésem lenne: az oldal átmenetileg szünet... (2008.11.26. 13:14) A Szerepjátékbolt.hu megnyitotta kapuit!
  • Utolsó 20

2007.10.03. 11:09 Iffar

Középkori ruhák - 2: Cotte, Surcotte

Cotte

A XII. század változást hozott. A ruha felső része már a testhez simult. A nők esetében a szoknyaaljba háromszög alakú toldásokat varrtak, ami miatt egyre bővült. Az ruha ujja a karra simult, derékon övvel fogták össze. Később hosszabb lett, s uszályossá vált. Innentől kezdve öv nélkül kezdték hordani. Ujja tölcsérszerűvé vált.

A férfiak által viselt cotte alja nem ért földig, a lábfej szabadon maradt.

 

Surcotte (suckenie – pokol ablaka)

A középkor nemeseinek drága köntöse volt. Öv nélkül hordták. Félhosszú, bő ujja volt, ami a XIV. században eltűnt. Mély kivágása lett, mely derékig, vagy csípőig ért, emiatt hívták a sátán, vagy a pokol ablakának. Ezt néha szőrme szegélyezte.

A nők surcotte-ja a XIII-XIV. században hosszú, s uszályos lett, amit járáskor meg kellett emelni. A legelőkelőbb hölgyekét pedig apródok vitték.



(forrás: Tamás Zita divattervező honapja)
(Képek: calicoannie.net)

Szólj hozzá!

Címkék: ruha középkor jelmez varrás szabás élő szerepjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://jelmez.blog.hu/api/trackback/id/tr7184488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása